Za sve sladokusce i ljubitelje čokolade - čokoladna torta. Kombinacija crne i bele čokolade za pun ukus i doživljaj čokoladnog savršenstva.
Ova ćokoladna torta nastalaje nakon mnogo eksperimentisanja. Prvobitno sam je spremala samo sa filom od crne i mlečne čokolade i bila je dopadljiva. Ipak nekako mi je izgledom bila neprihvatljiva jer je bila dosta niska pa sam isprobavajući mogućnosti uvela još jedan fil od bele čokolade. Ispostavilo se da sam pored rešenja problema oko visine torte unela i ukus koji se savršeno uklopio u celokupan doživljaj torte.
Tako je novonastala kombinacija dovela ovu čokoladnu fantaziju među omiljene u našoj kući. Vrlo je često izglasana za glavnu ulogu na našim slavljima i bitnijim porodičnim događajima.
Ono što je potrebno za pripremu ove čokoladne fantazije je:
ZA KORU:
12 jaja
9 kašika šećera
12 kašika brašna
12 kašika ulja
3 kašike kakaa
1,5 kesice praška za pecivo
ZA PRELIV ZA KORE:
2 kašičice kakaa
2 dl mleka
1 ekstrakt vanile
FIL:
750 ml slatke pavlake
200 gr crne čokolade
200 gr mlečne čokolade
200 gr bele čokolade
PRIPREMA:
Najbolje je prvo pripremiti fil jer je potrebno čekati da se ohladi, a za to vreme se mogu pripremati kore. Za pripremu fila odmeriti 500 ml slatke pavlake i u nju izlomiti 200 gr crne čokolade i 200 gr mlečne čokolade. Grejati na slaboj vatri dok se čokolada skroz ne otopi ali voditi računa da ne provri. Mešati lagano dok se smesa ne sjedini i ostaviti da se ohladi. Isti postupak uraditi i sa 250 ml slatke pavlake i 200 gr bele čokolade.
Za pripremu kore prvo umutiti penasto 4 belanca, pa dodati 3 kašike šećera. Kada se stegne smanjiti brzinu na mikseru i dodati 4 žumanca, pa zatim dodati 4 kašike brašna, 4 kašike ulja, 1 kašiku kakaa i na kraju pola kesice praška za pecivo. Peći u zagrejanoj rerni na 180℃ oko 30ak minuta. Ispeći ovakve 3 kore.
Kada se kora skroz ohladi pripremiti smesu od 2 dl mleka, 2 kašike kakaa i ekstrakta vanile pa njome natopiti kore.
Potpuno ohlađene čokoladne smese umutiti mikserom u čvrst krem. Filovati prvu koru taminim filom, drugu koru belim filom, pa treću koru ponovo taminim filom.
Tortu je moguće preliti čokoladnom glazurom ili šlag-kremom i dekorisati po želji i sopstvenom ukusu.
mamina-tajna-kuhinja.blogspot.com
Коментари
Постави коментар