ŽUTI KOLAČ SA JAGODAMA

 Uvek je bilo i biće da su stari provereni recepti naših baka pun pogodak. Tako je i sa ovom sasvim običnom poslasticom koja će se sigurno dopasti svakome. 


Mekano i ukusno testo, omiljeno voće, malo prah šećera odozgo i šolja čokoladnog mleka sa strane. Najprecizniji komentar bi bio njam-njam! 

U ovom receptu koristila sam šumske jagode ali mogu se koristiti i obične domaće jagode, maline, kupine, borovnice, višnje, ribizle... Šta imate i šta volite. Konkretan recept je sa zamrznutim jagodama ali svakako je još lepše sa svežim voćem.

Za pripremu kolača potrebno je prvo umutiti smesu.


 Sastojci koji su potrebni:

5 jaja

1,5 čaše šećera (oko 300gr)

1 čaša jogurta

1/2 čaše ulja

2 čaše brašna

1/2 kesice praška za pecivo

Šumske jagode (ili voće po želji - višnje, maline, jagode, ribizle.... zamrznute ili sveže)


Priprema:

Prvo je potrebno odvojiti belanca i umutiti ih u čvrst šam. Nakon toga dodati postepeno šećer, mutiti još malo pa isključiti i odložiti mikser. 

Postepeno dodati žumanca i umešati ih špatulom ili još bolje žicom. Dodavati lagano i ostale sastojke sledećim redosledom: jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo. Polako sve sjediniti sa belancima. Može se sve umešati špatulom pa tek kod dodavanja brašna uzeti žicu za mešanje ali iz mog iskustva bolje je kada se od početka koristi žica.


Smesu izliti u pleh pa lagano postavljati voće na testo. Ukoliko koristite zamrznuto voće potrebno je prethodno ga otopiti i ostaviti na cediljki da otekne višak vode. Nije loše nežno voće i pritisnuti kako bi se odstranilo što više vode. 

Kolač se peče u zagrejanoj rerni. Prvo rernu zagrejati na 200℃, pa kada se pleh ubaci u rernu smanjiti na 180℃. Peče se dok ne porumeni.

Kolač može da se posluži kada se ohladi posut prah šećerom. 



- MAMINA TAJNA KUHINJA -
mamina-tajna-kuhinja.blogspot.com
E-mail: mamina.tajna.kuhinja@gmail.com
Facebook page: Mamina Tajna Kuhinja
Instagram: mamina.tajna.kuhinja

Коментари