Kuglof je jedan od najstarijih kolača. Nekoliko zemalja tvrdi da je baš kod njih nastao, među njima Francuska, NEmačka, Italija, Češka, Poljska.... Jedno je sigurno kuglof je izgledom jedanod interesantnijih poslastica, a odličano može poslužiti i kao doručak uz kafu, čaj ili mleko.
Ovo je omiljeni kuglof kolač u našoj kući. Interesantnog je izgleda, sa kombinacijom tri boje i izuzetno ukusan. Kolač bude mekan, a čokoladni preliv mu daje divani šmek.
Sastojci potrebni za izradu trobojnog kuglofa su:
7 jaja
1,5 čaše šećera
1,5 čaše brašna
1 kesica praška za pecivo
4 kašike kakaa
8 kašika ulja
Za glazuruod čokolade:
50 gr margarina
100 grčokolade
PRIPREMA:
Mikserom umutiti 4 žumanceta sa 3 cela jaja, jednom čašom šećera, jednom čašom brašna i praškom za pecivo. Odvojiti otprilike trećinu umućene smese i u nju umešati 2 kašike kakaa. Preostale dve trćine žute smese ostaviti sa strane.
Posebno umutiti 4 belanca sa pola čaše šećera, pa dodati pola čaše brašna. Sve lepo umutiti.
Modlu za kuglof premazati margarinom iposuti samalo brašna. Prvo na dno sipati tamno testo sa kakaom. Preko njega rasporediti belo testo pa preko njegaosuti dve kašike kakaa. Preko kakaa rasporediti žuto testo.
Peći u rerni zagrejanoj na 170℃. Da li je kolač gotovmože seproveriti pomoću čačkalice. Kada je kolač ispečen, ostaviti ga da se ohladi, pa ga izvaditi iz modle. Preliti ga glazurom od istopljene čokolade i margarina.
NAPOMENA: Kada se posipa kakao preko belog testa najbolje je koristiti malu cediljku kako bi se kakao ravnomerno rasporedio.
maina-tajna-kuhinja.blogspot.com
Коментари
Постави коментар