Omiljena poslastica svima. Takoreći, evergreen među kolačima.
Koh kolač u mojoj porodici ima specijalno mesto. Nije se još dogodilo da ga spremim, a da uspe da dočeka novo jutro. Lagan za pripremu, lagan i za konzumiranje, preukusan i osvežavajuć.
Pripremala sam često neke varijacije na temu koha, kao što su čokoladni koh, koh sa kokosom, sa plazmom, sa makom.... Ali klasični koh je ostao neprikosnoveni ljubimac moje porodice.
Uvek ga pravim isključivo sa pšeničnim grizom, bez i malo brašna. Griz, mleko, jaja, šećer - dobitna kombinacija.
Priprema se posebno biskvit koji se preliva mlekom.
Za pripremu biskvita potrebno:
7 jaja
7 kašika šećera
8 kašika pšeničnog griza
Za preliv je potrebno:
1l mleka
1 kesica vanilin šećera
200gr šećera
Priprema:
Umitite prvo belanca u čvrst šam. Dodajte postepeno šećer pa kada se lepo umuti smanjite brzinu na mikseru na najnižu. Dodajte žumanca (jedno po jedno) i griz. Umućenu smesu sipati u pleh ili vatrostalnu činiju i peći na oko 180℃ dok neporumeni.
Mleko sukvati sa šećerom i vanilin šećerom dok ne počne da vri.
Na kraju preliti pečeni koh skuvanim slatkim mlekom
NAPOMENA: Najbolje je kada se vruć koh preliva vrućim mlekom. Takođe, prelivanje radite pomoću kutlače polako da ne bi došlo do toga da se korica odvoji.
Ukoliko želite manji ili veći pleh recept ćete prilagoditi tako što ćete odrediti broj jaja koji je neophodan za veličinu koju ćete praviti. Koliko jaja uzmete toliko ide kašika šećera, a griza uvek za jednu kašiku više.
- MAMINA TAJNA KUHINJA -
mamina-tajna-kuhinja.blogspot.com
E-mail: mamina.tajna.kuhinja@gmail.com
Facebook page: Mamina Tajna Kuhinja
Instagram: mamina.tajna.kuhinja
Коментари
Постави коментар